Wednesday, 25 April 2018

MEMANG RAHSIA TAPI MATI ITU PASTI

atok & acik meninggal dunia dalam masa yang sangat singkat. kami sendiri terkejut dengan semua ni. aku sendiri rasa benda ni macam mimpi? sampai pernah satu masa aku tertanya tanya, ini mimpi ke realiti? 

jumaat, 7 april 2018 

aku dapat whatsapp from nurul petang tu bagitahu atok pergi hkl naik ambulance sebab macam dah nazak. waktu tu, mak belum update apa apa lagi dekat aku. so aku tunggu mak whatsapp malam tu, bagitahu atok dekat hkl & semua dah ada dekat sana. waktu tu juga aku dah tak tentu arah. pendek kata, aku dah boleh expect apa akan jadi tapi aku doa je yang baik baik dulu. aku baca Yaasin lepas solat. aku tenang. fikiran waktu tu dah celaru sikit. aku whatsapp izzat bagitahu semua benda. izzat tenangkan aku suruh aku doa banyak banyak & get ready if apa apa jadi. 

malam tu aku tidur lambat dalam pukul 1 lebih. entah kenapa mata tak boleh nak lelap awal. maybe sebab asyik fikirkan atok. tidur pun macam tidur tidur ayam. memang rasa nak tenang lansung. jadinya, malam tu pukul 3.40 am phone aku bunyi. mak call aku. dan ye, memang aku dah tahu mak akan cakap 'benda' tu. 

"atok dah takde" 

aku dengan mamai waktu tu memang lambat sikit nak respond dekat mak. rasa macam tak percaya tapi itulah realiti. aku dengar mak dah mula menangis so, aku terus tutup phone. lepas dapat phone call tu aku terus bangun siap siap kemas baju apa patut. mak dengan abah suruh aku balik naik bas tapi itulah kalau diikutkan memang lambat sampai. pukul 7 am, mak call bagitahu abah datang ambil dengan pijol who is my cousin. 

dari dalam kereta aku memang dah sendu. sampai gombak terus, aku keluar jalan laju laju pergi surau. sedara mara aku dah ramai ada keliling jenazah atok. Demi Allah aku tak boleh nak hadap benda yang jadi waktu tu. 

"pergilah tengok atok" 

nurul pujuk aku. tapi aku geleng kepala mula mula sebab rasa tak sanggup nak tengok. nurul pujuk aku kali kedua. aku minta dia teman sebab aku memang blur tak tahu nak buat apa. 

nurul buka je kain tu, aku dah mula menangis. lama aku ambil masa nak cium dahi atok. entahlah memang susah nak terima bila tengok jenazah atok waktu tu. tapi aku redha dengan takdir Allah. 

sabtu, 12.00 pm 

jenazah atok dikebumikan. aku tengok je diaorang angkat jenazah atok bawa masuk dalam tanah kubur dengan hati yg sumpah sedih. entahlah still tak boleh nak explain rasa tu macam mana. berat hati nak tengok. tapi aku pujuk hati aku bagitahu ; 

"ini semua takdir Allah. kau kena terima dengan semua ni" 

sabtu, 21 april 2018 

lepas maghrib, mak whatsapp aku bagitahu acik pengsan lepas balik dialisis sebab tangan dia bleeding banyak sampai panggil ambulance datang rumah. aku fikir acik bleeding & pengsan macam biasa je. yelah agaknya dah panggil ambulance tu pergi emergency mesti bagi oksigen semua and then sedar balik. tapi aku salah. 

9.00 pm 

aku tengah syok makan dengan hajar & tasha dekat meja depan tetibe phone bunyi. mak call. dalam hati dah fikir "ohh acik mesti admitted ni, mak kena jaga acik" tapi bukan. mak sampaikan news yg aku taknak dengar & tak patut aku dengar. 

"acik dah takde" 

Allahu Akbar.... aku tengah jawab phone tu sambil nak keluar bilik, bila mak bagitahu acik dah meninggal, aku terus pegang pintu. aku dengar mak menangis kali kedua dengan tone yang sama. tengah pagi tu juga, pukul 3 am aku gerak balik gombak. kali ni pokde pula datang ambil dengan abah. sampai surau sana dalam pukul 4 am. tapi aku tak masuk dalam lagi sebab nak tunggu siang hari. 

ahad, 10 am 

jenazah acik dah selamat dimandikan & dikafankan. makcik liza panggil aku ; 

"ika, jom pergi tengok acik ara. dah siap dah semua" 

elok je aku masuk bilik tu, aku dah menitis air mata. kali ni aku menangis lain macam. sebabnya aku rapat dengan acik since kecil lagi. bila aku hilang acik, aku rasa lain. tak tahu nak cakap macam mana. menangis pun sampai teresak esak sampai mokde cakap "tak elok meratapi, nanti acik sakit" lepas mokde cakap centu, aku terus lari keluar duduk tepi dinding rilekkan diri yg sedih ni. along keluar, datang dekat aku peluk aku, pujuk aku semua. lama lama aku okay la. tengok acik dikebumikan pagi tu memang sendu betul hati. but Alhamdulillah, kubur acik dengan atok dekat sangat. 

memang susah nak percaya bila hilang dua orang yg aku sayang within 2 weeks. memang macam mimpi sangat. tapi aku redha. indeed, Allah itu Maha Mengetahui & Maha Besar atas segalanya. semoga arwah atok & acik ditempatkan dalam kalangan orang yg beriman dan solehah & dijauhkan dari seksaan kubur & api neraka. Amin.









Saturday, 7 October 2017

BOYFRIEND SINCE'11


it was an unofficial dating sebab time tu baru dalam proses berkenalan? euw gelinya bunyi. tapi boleh la kan bunyi dia lebih kurang macam tu la.we went to KLCC 2 days before i went to Raub to further my studies. 
"dah lama tak jumpa kau. jom keluar? lagipun kau dah nak gerak Raub dah" 

sebenarnya tu tanda-tanda ajak dating ((level 1)) tapi aku okay je sebab aku pun macam tengah mencuba nasib keluar dating dengan kawan sendiri actually. but who cares? jadinya seperti gambar tertera di atas, aku mencuba nasib lagi ambil gambar bakal boyfriend as a bukti nak tunjuk dekat Nani yang kami berdating. itulah hasilnya. tapi asal dia nampak kurus? 


"Sabtu nanti jom ikut saya pergi rumah Haikal" 

hati tu dah gembira bila dia ajak pergi open house ((walaupun)) rumah Haikal. macam biasa la nak jumpa kekasih hati mestilah dan seharusnya melawa, berdandan, conteng conteng muka sikit, tepek itu tepek ini zasss lawa la pulek hehe if i'm not mistaken waktu ni first time jumpa after 2 months tak jumpa rasanya. tu yang excited lain macam tu. gedik semua keluar bila tengok dia pakai baju melayu even tak fully set but still sayang, you looked very handsome la that day. 

borak punya borak all the way from my house sampai lah ke Selayang. we had great conversations through the journey. dan sekali lagi aku nak jadi a sweet girlfriend ambil gambar boyfriend tengah drive sebagai bukti nak tunjuk dekat Fatin la pula. time tu juga la Dijat said 

"eee apeni ambil gambar saya ni" 

tahu tak kau nampak handsome bila tengah drive? makin jatuh cinta tau tengok. Masya Allah behave!

sebenarnya aku tak puas jumpa dia haritu. so dengan pujukan rayu gadis aku akhirnya aku berjaya ajak dia dating keesokkan harinya. biasalah ni semua sebab rindu punya pasal! tapi gambar time dating takda sebab dah lambat nak pergi open house membe. bedebah betul! terlepas lagi! 


"saya en dah lama tak makan mcd. craving la pula" 

but first dalam gambar tu aku memang nampak tembam setembam tembamnya haih. plan asalnya nak makan mcd petang tu tapi disebabkan aku keluar dengan mak abah so postponed malam tu juga dia pick up. ok la, kira macam dinner la en. dan plan asalnya juga, nak makan dekat dalam mcd tapi ada sebabnya juga so kitaorang drive thru je. 

i don't know why but that night was such a lovely night for us. we talked a lot. had a great conversations. sembang apa tak tahu la dah lupa. we said "i love you" a lot. kacau akak drive thru. tapi akak tu usha Dijat macam nak ngorat je? takpelah kak, saya faham hahaha. 

sebenarnya, aku taknak pun burger mcd tu. sebab nak mcflurry je. so, aku belikan burger untuk mak abah je. dah sampai bus stop, but still aku masih lagi gatal punggung taknak keluar dari kereta lagi. sebab aku nak habiskan fries dia. sedap pula fries mcd tengah panas centu. aku rembat jela sampai licin. dia pun pasrah je aku habiskan so why not? secara tak lansung aku kenyang dalam kereta tu juga. 

45 mins meeting ((mcd drive thru-car-dating)) but it was great talking to my boyfriend. thank you babe. i love you. and i really do. 

to my boyfriend, 

i really appreciate everything you have done for me & of course for us. we have been through ups & downs. and we're still here. and i love you not because the fact that you love me but i had fallen in love with you since day one. i love you. always, ir. 





Thursday, 6 July 2017

SELAMAT HARI RAYA !!!

Hey, its still not too late rite to wish you guys selamat hari raya maaf zahir & batin! Salam kosong-kosong hehe. Yelah raya kan sebulan? So memang tak terlambat lagi kan? 

Macam mana raya korang? Haruslah best kan? Gila tak best raya kott. Bonding time dengan family korang yang jauh kita rapatkan, yang dekat kita erat-eratkan. Itu pepatah melayu kan? Paling best sekali dapat makan ketupat aka nasi impit - bagi yang malas menganyam ketupat rebus nasi impit cap nona jelah kan senang ; kuah kacang, kuah lodeh, rendang ayam & daging dan tak lupa juga kepada segala jenis kuih muih yang ada dalam balang kuih raya dekat rumah korang tu. Too many foods to eat rite? Sampai berat badan semua naik mendadak HAHAHA biasalah hari raya tak fikir apa dah. Asalkan dapat makan all the foods sebab sedap sangat kannnnnnnnn - oh mai gad tetibe teringat dekat kuah kacang time cenggini - 

Biasanya seminggu sebelum raya mesti market penuh dengan manusia yang dok sibuk membeli barang nak masak malam raya. Usually sehari sebelum raya sebab time tu memang meriah market tu dengan manusia dari pelosok rumah datang shopping. Bukan shopping lauk je ada juga yang shopping baju raya for the last minute!! Nasib baik this year aku tak pergi jalan TAR sebab takda siapa yang nak teman - wehh sedih gila ( kasut raya pun takda lagi ni ) Bila aku masuk je aeon tu Allahu baju baju semua.....rambang mata sis. Tapi memandangkan baju dah ada, dapat cuci mata jelah. Yang penting KASUT RAYA TAK BELI LAGI SAMPAI HARINI. 

Aktiviti malam raya. Confirm la dapur rumah korang tu tetibe jadi macam orang nak buat kenduri kahwin 3 hari 3 malam. Yang tukang cuci ayam, yang tukang mengupas bawang sampai menangis air mata di pagi syawal - eh lagu tu ; yang tukang basuh periuk belanga, yang tukang menumbuk kacang - nak buat kuah kacang ( masih terliur lagi ) dan segala aktiviti la. Belum tengok yang luar rumah lagi. Yang tukang kacau dodol, yang main mercun, yang duduk je tengok apa tengah berlaku ( eh ada ke yang macam ni? ) sibuk kan semua orang malam raya? Aku rasa tu waktu yang paling best sekali sebab time tu pun engkorang dah boleh bonding time dengan family korang. Ada juga malam raya baru nak gerak ke kampung. Haa yang ni common thing. Jammed teruk weh highway!! Penuh-penuh!!! 

Tak kisah la apa korang buat waktu malam raya even dah tiba pagi raya esoknya tu asalkan dapat rasa that bonding time dengan family masing-masing is enough kan? Alhamdulillah this year walaupun tak ramai yang beraya dengan kitaorang but we still can felt those raya vibes. Since ada dua orang cousin aku yang dah kahwin so masing-masing balik ke rumah mertua. Ada juga yang kerja. Ada yang pakcik makcik yang balik kampung suami / isteri diaorang. Tak kisah la. Asalkan aku dapat makan HUAHUA. 

So guys, have take a look at these pictures of us during first raya. Selamat hari raya !!!