Saturday, 7 October 2017

BOYFRIEND SINCE'11


it was an unofficial dating sebab time tu baru dalam proses berkenalan? euw gelinya bunyi. tapi boleh la kan bunyi dia lebih kurang macam tu la.we went to KLCC 2 days before i went to Raub to further my studies. 
"dah lama tak jumpa kau. jom keluar? lagipun kau dah nak gerak Raub dah" 

sebenarnya tu tanda-tanda ajak dating ((level 1)) tapi aku okay je sebab aku pun macam tengah mencuba nasib keluar dating dengan kawan sendiri actually. but who cares? jadinya seperti gambar tertera di atas, aku mencuba nasib lagi ambil gambar bakal boyfriend as a bukti nak tunjuk dekat Nani yang kami berdating. itulah hasilnya. tapi asal dia nampak kurus? 


"Sabtu nanti jom ikut saya pergi rumah Haikal" 

hati tu dah gembira bila dia ajak pergi open house ((walaupun)) rumah Haikal. macam biasa la nak jumpa kekasih hati mestilah dan seharusnya melawa, berdandan, conteng conteng muka sikit, tepek itu tepek ini zasss lawa la pulek hehe if i'm not mistaken waktu ni first time jumpa after 2 months tak jumpa rasanya. tu yang excited lain macam tu. gedik semua keluar bila tengok dia pakai baju melayu even tak fully set but still sayang, you looked very handsome la that day. 

borak punya borak all the way from my house sampai lah ke Selayang. we had great conversations through the journey. dan sekali lagi aku nak jadi a sweet girlfriend ambil gambar boyfriend tengah drive sebagai bukti nak tunjuk dekat Fatin la pula. time tu juga la Dijat said 

"eee apeni ambil gambar saya ni" 

tahu tak kau nampak handsome bila tengah drive? makin jatuh cinta tau tengok. Masya Allah behave!

sebenarnya aku tak puas jumpa dia haritu. so dengan pujukan rayu gadis aku akhirnya aku berjaya ajak dia dating keesokkan harinya. biasalah ni semua sebab rindu punya pasal! tapi gambar time dating takda sebab dah lambat nak pergi open house membe. bedebah betul! terlepas lagi! 


"saya en dah lama tak makan mcd. craving la pula" 

but first dalam gambar tu aku memang nampak tembam setembam tembamnya haih. plan asalnya nak makan mcd petang tu tapi disebabkan aku keluar dengan mak abah so postponed malam tu juga dia pick up. ok la, kira macam dinner la en. dan plan asalnya juga, nak makan dekat dalam mcd tapi ada sebabnya juga so kitaorang drive thru je. 

i don't know why but that night was such a lovely night for us. we talked a lot. had a great conversations. sembang apa tak tahu la dah lupa. we said "i love you" a lot. kacau akak drive thru. tapi akak tu usha Dijat macam nak ngorat je? takpelah kak, saya faham hahaha. 

sebenarnya, aku taknak pun burger mcd tu. sebab nak mcflurry je. so, aku belikan burger untuk mak abah je. dah sampai bus stop, but still aku masih lagi gatal punggung taknak keluar dari kereta lagi. sebab aku nak habiskan fries dia. sedap pula fries mcd tengah panas centu. aku rembat jela sampai licin. dia pun pasrah je aku habiskan so why not? secara tak lansung aku kenyang dalam kereta tu juga. 

45 mins meeting ((mcd drive thru-car-dating)) but it was great talking to my boyfriend. thank you babe. i love you. and i really do. 

to my boyfriend, 

i really appreciate everything you have done for me & of course for us. we have been through ups & downs. and we're still here. and i love you not because the fact that you love me but i had fallen in love with you since day one. i love you. always, ir. 





Thursday, 6 July 2017

SELAMAT HARI RAYA !!!

Hey, its still not too late rite to wish you guys selamat hari raya maaf zahir & batin! Salam kosong-kosong hehe. Yelah raya kan sebulan? So memang tak terlambat lagi kan? 

Macam mana raya korang? Haruslah best kan? Gila tak best raya kott. Bonding time dengan family korang yang jauh kita rapatkan, yang dekat kita erat-eratkan. Itu pepatah melayu kan? Paling best sekali dapat makan ketupat aka nasi impit - bagi yang malas menganyam ketupat rebus nasi impit cap nona jelah kan senang ; kuah kacang, kuah lodeh, rendang ayam & daging dan tak lupa juga kepada segala jenis kuih muih yang ada dalam balang kuih raya dekat rumah korang tu. Too many foods to eat rite? Sampai berat badan semua naik mendadak HAHAHA biasalah hari raya tak fikir apa dah. Asalkan dapat makan all the foods sebab sedap sangat kannnnnnnnn - oh mai gad tetibe teringat dekat kuah kacang time cenggini - 

Biasanya seminggu sebelum raya mesti market penuh dengan manusia yang dok sibuk membeli barang nak masak malam raya. Usually sehari sebelum raya sebab time tu memang meriah market tu dengan manusia dari pelosok rumah datang shopping. Bukan shopping lauk je ada juga yang shopping baju raya for the last minute!! Nasib baik this year aku tak pergi jalan TAR sebab takda siapa yang nak teman - wehh sedih gila ( kasut raya pun takda lagi ni ) Bila aku masuk je aeon tu Allahu baju baju semua.....rambang mata sis. Tapi memandangkan baju dah ada, dapat cuci mata jelah. Yang penting KASUT RAYA TAK BELI LAGI SAMPAI HARINI. 

Aktiviti malam raya. Confirm la dapur rumah korang tu tetibe jadi macam orang nak buat kenduri kahwin 3 hari 3 malam. Yang tukang cuci ayam, yang tukang mengupas bawang sampai menangis air mata di pagi syawal - eh lagu tu ; yang tukang basuh periuk belanga, yang tukang menumbuk kacang - nak buat kuah kacang ( masih terliur lagi ) dan segala aktiviti la. Belum tengok yang luar rumah lagi. Yang tukang kacau dodol, yang main mercun, yang duduk je tengok apa tengah berlaku ( eh ada ke yang macam ni? ) sibuk kan semua orang malam raya? Aku rasa tu waktu yang paling best sekali sebab time tu pun engkorang dah boleh bonding time dengan family korang. Ada juga malam raya baru nak gerak ke kampung. Haa yang ni common thing. Jammed teruk weh highway!! Penuh-penuh!!! 

Tak kisah la apa korang buat waktu malam raya even dah tiba pagi raya esoknya tu asalkan dapat rasa that bonding time dengan family masing-masing is enough kan? Alhamdulillah this year walaupun tak ramai yang beraya dengan kitaorang but we still can felt those raya vibes. Since ada dua orang cousin aku yang dah kahwin so masing-masing balik ke rumah mertua. Ada juga yang kerja. Ada yang pakcik makcik yang balik kampung suami / isteri diaorang. Tak kisah la. Asalkan aku dapat makan HUAHUA. 

So guys, have take a look at these pictures of us during first raya. Selamat hari raya !!! 








Thursday, 18 May 2017

UNEXPECTED FRIENDSHIP-BOND

Zaman sekarang ni susah nak cari kawan yang betul-betul ada dengan kau waktu susah & senang. Tapi kalau kau dapat seorang dua orang tu, kau memang & harus rasa bersyukur. Macam aku. Ye, aku memang ramai kawan. Tapi bak kata orang, bukan semua boleh ada dengan kau which means boleh tolong kau waktu susah. Tapi aku tetap rasa bersyukur sebab diaorang dah jadi part of my life. So, aku tak kisah sangat kalau bukan semua boleh tolong aku waktu aku susah. 

Waktu aku ada masalah, sedih semua aku mengadu dekat dia. Even dia tak ada experience lansung dalam hadap masalah yang aku ceritakan, tapi dia still bagi aku positive vibes so that aku tak stress or pressure. Masa mula-mula kawan dengan dia, tak ada lah aku fikir kita orang punya friendship jadi macam ni. Sebab kalau nak diikutkan, aku dengan dia baru je rapat. At last, dia jugalah yang selalu ada dengan aku. Entahlah rasa selesa nak cerita masalah aku dekat dia even baru rapat. Tak macam yang lain. Aku jadi kekok sebab aku tahu perangai dia orang macam mana. So, aku malas nak cerita lebih-lebih dekat dia orang semua. Cukuplah seorang. 

Masuk zaman universiti, aku takut aku tak dapat kawan yang macam aku impikan. Ex-roommate? Kita orang tak berapa ngam. Ok tolak tepi pasal dia. Jadinya, aku decide nak bercerita masalah dekat 3 orang housemate a.k.a DOCTOR LOVE. Each of them bagi opinion masing-masing & kita orang selalu nasihat each other. Biasalah perempuan...

What is the most unexpected is when I met those 6 amazing people which aku kenal dia orang masa awal-awal masuk sem. They are so amazing people & aku rasa best dapat kawan macam dia orang. Daripada tak reti lepak malam, aku jadi peng-lepak malam. Ops gais, aku bukan sosial sangat eh, cuma bila bosan time tengah malam tu, memang aku join dia orang lepak. Hirup udara malam. Tak salah kan? 

Ramai orang kata, bila masuk zaman universiti kena pandai pilih kawan. And aku rasa aku terlalu pandai pilih kawan. Sebab apa? Sebab kita orang semua satu kepala. Nak pulak aku tetiba tunjukkan bakat aku yang tak berapa nak boek sangat ni bila lepak dengan dia orang. Ahh kantoi! Tapi tak apa lah. Aku pernah cakap dengan kawan aku... 

" Aku kalau dah selesa dengan orang, memang aku tunjuk perangai aku yang betul. Takda malu-malu"

Betul kan? Korang takkan rasa malu nak sendawa depan dia orang lepas kenyang makan nasi. Oh itu perangai aku sebenarnya. Mahu terkejut dia orang tengok aku time tu hahaha sorry guys! 

So, whoever korang yang aku cerita ni, you guys know who you are. Sebab kita selalu pergi mana-mana semua sama-sama. Kalau tak complete mesti tanya each other. Guys, thank you for being my friends. I really hope to be with you guys in many more years to come Inshaa Allah. You guys are always in my prayers.