Sunday, 14 January 2018

MY MATHEMATICS - GUY BEST FRIEND


I don't know when is the actual time we started became as close as best friends ,  since it's January 2018 , so i assume that we have been friends for a year? can or not? hahaha so i am writing this appreciation entry post for you because i appreciate everything you have done for me. 

but first , still remember our first met as classmates? i went to approach you & the boys while you guys were doing the mathematics homework in the lab & me and hanis approaching you guys and said ; 

"weh, korang dah siap math? ajar weh ajar" 

aku tak ingat sangat ada siapa lagi that time but what i remembered there was aleppo , cina , qimi , kajai , and of course you (( who else ))  icad and i guess there was kamal as well and lagi tak ingat ada siapa hahaha and from there you showed me your mathematics - solving - skill (( haa ambik kau)) and you taught me how to solve the fractions questions which is dah lama gila tinggal so bengap jap that time lulz and okay finally dah siap! hahaha thanks a lot to you sebab ajar. after that, we all were like ; 

"nak insta korang semua" 

aku tak tahu apa masalah kita, tapi everytime we meet new people mesti minta insta name dulu hahaha i don't even know man why! and after that we talked, laughed & i enjoyed you guys singing sebab time tu taknak tunjuk perangai sebenar lagi muahahahah 

days by days we became closer. pergi lunch sama-sama after habis kelas , malam lepak dekat collo , and mostly kita sama group everytime ada assignment group but not really everytime la. a few je lulz 

you were a very thin guy when i met you for the first time in the class but look at you now man! bicep naik teruks hahaha lepastu bajet tunjuk bicep euwww because you said you wanted to have a body like Dong Man kan? okaylah since that day , aku support everything you do , man hehe. i was so sad looking at your body when you fell sick a few months ago. you lose weight and bicep dah takda!!! muka cengkuk and you was like back to the old version of you. but after a few weeks , kau gain weight balik and started work out as usual and yaa of course bicep makin naik la kan? euww 

hey man , i would like to thank you for being my guy best friend. for being the one who i can share my problems with. for being a good listener and of course a good counselor as well. all the advises you gave. you "taught" me how to understand a guy ((boyfriend)). you support me in everything i do. and thank you for laughing at my silly jokes even you said ;

 "mana ada. i'm not laughing at your jokes. one joke is not enough to say that you are funny" 

thank you for being a funny guy as well. i'm not lying that i laugh so hard when you make some jokes even dalam phone je? when you made that "horror story" last few days and all you said was ; 

"i think i should make a horror movie"

mannnnnn , come on! jangan berangan boleh tak? a horror story you made for me doesn't enough to prove that you can be a horror movie director? hahaha padan muka kena balik dengan aku. but apa-apa pun cerita kau seram la juga... 

rizal , i pray the best for you dunia and akhirat. and i pray the best for you and your one & only gadis whom you love the most. i can't wait to see you and her on your special day. and of course i can't wait to see your kids hahaha so make sure you make it real. take care of your one & only gadis and shower her with your love. don't let her down because i know how struggled you guys being in this long distance relationship. 

so, okay dah tu je. bye. 

Saturday, 7 October 2017

BOYFRIEND SINCE'11


it was an unofficial dating sebab time tu baru dalam proses berkenalan? euw gelinya bunyi. tapi boleh la kan bunyi dia lebih kurang macam tu la.we went to KLCC 2 days before i went to Raub to further my studies. 
"dah lama tak jumpa kau. jom keluar? lagipun kau dah nak gerak Raub dah" 

sebenarnya tu tanda-tanda ajak dating ((level 1)) tapi aku okay je sebab aku pun macam tengah mencuba nasib keluar dating dengan kawan sendiri actually. but who cares? jadinya seperti gambar tertera di atas, aku mencuba nasib lagi ambil gambar bakal boyfriend as a bukti nak tunjuk dekat Nani yang kami berdating. itulah hasilnya. tapi asal dia nampak kurus? 


"Sabtu nanti jom ikut saya pergi rumah Haikal" 

hati tu dah gembira bila dia ajak pergi open house ((walaupun)) rumah Haikal. macam biasa la nak jumpa kekasih hati mestilah dan seharusnya melawa, berdandan, conteng conteng muka sikit, tepek itu tepek ini zasss lawa la pulek hehe if i'm not mistaken waktu ni first time jumpa after 2 months tak jumpa rasanya. tu yang excited lain macam tu. gedik semua keluar bila tengok dia pakai baju melayu even tak fully set but still sayang, you looked very handsome la that day. 

borak punya borak all the way from my house sampai lah ke Selayang. we had great conversations through the journey. dan sekali lagi aku nak jadi a sweet girlfriend ambil gambar boyfriend tengah drive sebagai bukti nak tunjuk dekat Fatin la pula. time tu juga la Dijat said 

"eee apeni ambil gambar saya ni" 

tahu tak kau nampak handsome bila tengah drive? makin jatuh cinta tau tengok. Masya Allah behave!

sebenarnya aku tak puas jumpa dia haritu. so dengan pujukan rayu gadis aku akhirnya aku berjaya ajak dia dating keesokkan harinya. biasalah ni semua sebab rindu punya pasal! tapi gambar time dating takda sebab dah lambat nak pergi open house membe. bedebah betul! terlepas lagi! 


"saya en dah lama tak makan mcd. craving la pula" 

but first dalam gambar tu aku memang nampak tembam setembam tembamnya haih. plan asalnya nak makan mcd petang tu tapi disebabkan aku keluar dengan mak abah so postponed malam tu juga dia pick up. ok la, kira macam dinner la en. dan plan asalnya juga, nak makan dekat dalam mcd tapi ada sebabnya juga so kitaorang drive thru je. 

i don't know why but that night was such a lovely night for us. we talked a lot. had a great conversations. sembang apa tak tahu la dah lupa. we said "i love you" a lot. kacau akak drive thru. tapi akak tu usha Dijat macam nak ngorat je? takpelah kak, saya faham hahaha. 

sebenarnya, aku taknak pun burger mcd tu. sebab nak mcflurry je. so, aku belikan burger untuk mak abah je. dah sampai bus stop, but still aku masih lagi gatal punggung taknak keluar dari kereta lagi. sebab aku nak habiskan fries dia. sedap pula fries mcd tengah panas centu. aku rembat jela sampai licin. dia pun pasrah je aku habiskan so why not? secara tak lansung aku kenyang dalam kereta tu juga. 

45 mins meeting ((mcd drive thru-car-dating)) but it was great talking to my boyfriend. thank you babe. i love you. and i really do. 

to my boyfriend, 

i really appreciate everything you have done for me & of course for us. we have been through ups & downs. and we're still here. and i love you not because the fact that you love me but i had fallen in love with you since day one. i love you. always, ir. 





Thursday, 6 July 2017

SELAMAT HARI RAYA !!!

Hey, its still not too late rite to wish you guys selamat hari raya maaf zahir & batin! Salam kosong-kosong hehe. Yelah raya kan sebulan? So memang tak terlambat lagi kan? 

Macam mana raya korang? Haruslah best kan? Gila tak best raya kott. Bonding time dengan family korang yang jauh kita rapatkan, yang dekat kita erat-eratkan. Itu pepatah melayu kan? Paling best sekali dapat makan ketupat aka nasi impit - bagi yang malas menganyam ketupat rebus nasi impit cap nona jelah kan senang ; kuah kacang, kuah lodeh, rendang ayam & daging dan tak lupa juga kepada segala jenis kuih muih yang ada dalam balang kuih raya dekat rumah korang tu. Too many foods to eat rite? Sampai berat badan semua naik mendadak HAHAHA biasalah hari raya tak fikir apa dah. Asalkan dapat makan all the foods sebab sedap sangat kannnnnnnnn - oh mai gad tetibe teringat dekat kuah kacang time cenggini - 

Biasanya seminggu sebelum raya mesti market penuh dengan manusia yang dok sibuk membeli barang nak masak malam raya. Usually sehari sebelum raya sebab time tu memang meriah market tu dengan manusia dari pelosok rumah datang shopping. Bukan shopping lauk je ada juga yang shopping baju raya for the last minute!! Nasib baik this year aku tak pergi jalan TAR sebab takda siapa yang nak teman - wehh sedih gila ( kasut raya pun takda lagi ni ) Bila aku masuk je aeon tu Allahu baju baju semua.....rambang mata sis. Tapi memandangkan baju dah ada, dapat cuci mata jelah. Yang penting KASUT RAYA TAK BELI LAGI SAMPAI HARINI. 

Aktiviti malam raya. Confirm la dapur rumah korang tu tetibe jadi macam orang nak buat kenduri kahwin 3 hari 3 malam. Yang tukang cuci ayam, yang tukang mengupas bawang sampai menangis air mata di pagi syawal - eh lagu tu ; yang tukang basuh periuk belanga, yang tukang menumbuk kacang - nak buat kuah kacang ( masih terliur lagi ) dan segala aktiviti la. Belum tengok yang luar rumah lagi. Yang tukang kacau dodol, yang main mercun, yang duduk je tengok apa tengah berlaku ( eh ada ke yang macam ni? ) sibuk kan semua orang malam raya? Aku rasa tu waktu yang paling best sekali sebab time tu pun engkorang dah boleh bonding time dengan family korang. Ada juga malam raya baru nak gerak ke kampung. Haa yang ni common thing. Jammed teruk weh highway!! Penuh-penuh!!! 

Tak kisah la apa korang buat waktu malam raya even dah tiba pagi raya esoknya tu asalkan dapat rasa that bonding time dengan family masing-masing is enough kan? Alhamdulillah this year walaupun tak ramai yang beraya dengan kitaorang but we still can felt those raya vibes. Since ada dua orang cousin aku yang dah kahwin so masing-masing balik ke rumah mertua. Ada juga yang kerja. Ada yang pakcik makcik yang balik kampung suami / isteri diaorang. Tak kisah la. Asalkan aku dapat makan HUAHUA. 

So guys, have take a look at these pictures of us during first raya. Selamat hari raya !!!