Thursday, 6 July 2017

SELAMAT HARI RAYA !!!

Hey, its still not too late rite to wish you guys selamat hari raya maaf zahir & batin! Salam kosong-kosong hehe. Yelah raya kan sebulan? So memang tak terlambat lagi kan? 

Macam mana raya korang? Haruslah best kan? Gila tak best raya kott. Bonding time dengan family korang yang jauh kita rapatkan, yang dekat kita erat-eratkan. Itu pepatah melayu kan? Paling best sekali dapat makan ketupat aka nasi impit - bagi yang malas menganyam ketupat rebus nasi impit cap nona jelah kan senang ; kuah kacang, kuah lodeh, rendang ayam & daging dan tak lupa juga kepada segala jenis kuih muih yang ada dalam balang kuih raya dekat rumah korang tu. Too many foods to eat rite? Sampai berat badan semua naik mendadak HAHAHA biasalah hari raya tak fikir apa dah. Asalkan dapat makan all the foods sebab sedap sangat kannnnnnnnn - oh mai gad tetibe teringat dekat kuah kacang time cenggini - 

Biasanya seminggu sebelum raya mesti market penuh dengan manusia yang dok sibuk membeli barang nak masak malam raya. Usually sehari sebelum raya sebab time tu memang meriah market tu dengan manusia dari pelosok rumah datang shopping. Bukan shopping lauk je ada juga yang shopping baju raya for the last minute!! Nasib baik this year aku tak pergi jalan TAR sebab takda siapa yang nak teman - wehh sedih gila ( kasut raya pun takda lagi ni ) Bila aku masuk je aeon tu Allahu baju baju semua.....rambang mata sis. Tapi memandangkan baju dah ada, dapat cuci mata jelah. Yang penting KASUT RAYA TAK BELI LAGI SAMPAI HARINI. 

Aktiviti malam raya. Confirm la dapur rumah korang tu tetibe jadi macam orang nak buat kenduri kahwin 3 hari 3 malam. Yang tukang cuci ayam, yang tukang mengupas bawang sampai menangis air mata di pagi syawal - eh lagu tu ; yang tukang basuh periuk belanga, yang tukar menumbuk kacang - nak buat kuah kacang ( masih terliur lagi ) dan segala aktiviti la. Belum tengok yang luar rumah lagi. Yang tukang kacau dodol, yang main mercun, yang duduk je tengok apa tengah berlaku ( eh ada ke yang macam ni? ) sibuk kan semua orang malam raya? Aku rasa tu waktu yang paling best sekali sebab time tu pun engkorang dah boleh bonding time dengan family korang. Ada juga malam raya baru nak gerak ke kampung. Haa yang ni common thing. Jammed teruk weh highway!! Penuh-penuh!!! 

Tak kisah la apa korang buat waktu malam raya even dah tiba pagi raya esoknya tu asalkan dapat rasa that bonding time dengan family masing-masing is enough kan? Alhamdulillah this year walaupun tak ramai yang beraya dengan kitaorang but we still can felt those raya vibes. Since ada dua orang cousin aku yang dah kahwin so masing-masing balik ke rumah mertua. Ada juga yang kerja. Ada yang pakcik makcik yang balik kampung suami / isteri diaorang. Tak kisah la. Asalkan aku dapat makan HUAHUA. 

So guys, have take a look at these pictures of us during first raya. Selamat hari raya !!! 








Thursday, 18 May 2017

UNEXPECTED FRIENDSHIP-BOND

Zaman sekarang ni susah nak cari kawan yang betul-betul ada dengan kau waktu susah & senang. Tapi kalau kau dapat seorang dua orang tu, kau memang & harus rasa bersyukur. Macam aku. Ye, aku memang ramai kawan. Tapi bak kata orang, bukan semua boleh ada dengan kau which means boleh tolong kau waktu susah. Tapi aku tetap rasa bersyukur sebab diaorang dah jadi part of my life. So, aku tak kisah sangat kalau bukan semua boleh tolong aku waktu aku susah. 

Waktu aku ada masalah, sedih semua aku mengadu dekat dia. Even dia tak ada experience lansung dalam hadap masalah yang aku ceritakan, tapi dia still bagi aku positive vibes so that aku tak stress or pressure. Masa mula-mula kawan dengan dia, tak ada lah aku fikir kita orang punya friendship jadi macam ni. Sebab kalau nak diikutkan, aku dengan dia baru je rapat. At last, dia jugalah yang selalu ada dengan aku. Entahlah rasa selesa nak cerita masalah aku dekat dia even baru rapat. Tak macam yang lain. Aku jadi kekok sebab aku tahu perangai dia orang macam mana. So, aku malas nak cerita lebih-lebih dekat dia orang semua. Cukuplah seorang. 

Masuk zaman universiti, aku takut aku tak dapat kawan yang macam aku impikan. Ex-roommate? Kita orang tak berapa ngam. Ok tolak tepi pasal dia. Jadinya, aku decide nak bercerita masalah dekat 3 orang housemate a.k.a DOCTOR LOVE. Each of them bagi opinion masing-masing & kita orang selalu nasihat each other. Biasalah perempuan...

What is the most unexpected is when I met those 6 amazing people which aku kenal dia orang masa awal-awal masuk sem. They are so amazing people & aku rasa best dapat kawan macam dia orang. Daripada tak reti lepak malam, aku jadi peng-lepak malam. Ops gais, aku bukan sosial sangat eh, Cuma bila bosan time tengah malam tu, memag aku join dia orang lepak. Hirup udara malam. Tak salah kan? 

Ramai orang kata, bila masuk zaman universiti kena pandai pilih kawan. And aku rasa aku terlalu pandai pilih kawan. Sebab apa? Sebab kita orang semua satu kepala. Nak pulak aku tetiba tunjukkan bakat aku yang tak berapa nak boek sangat ni bila lepak dengan dia orang. Ahh kantoi! Tapi tak apa lah. Aku pernah cakap dengan kawan aku... 

" Aku kalau dah selesa dengan orang, memang aku tunjuk perangai aku yang betul. Takda malu-malu"

Betul kan? Korang takkan rasa malu nak sendawa depan dia orang lepas kenyang makan nasi. Oh itu perangai aku sebenarnya. Mahu terkejut dia orang tengok aku time tu hahaha sorry guys! 

So, whoever korang yang aku cerita ni, you guys know who you are. Sebab kita selalu pergi mana-mana semua sama-sama. Kalau tak complete mesti tanya each other. Guys, thank you for being my friends. I really hope to be with you guys in many more years to come Inshaa Allah. You guys are always in my prayers. 

Friday, 10 February 2017

STUDENT LIFE GITUU

Jadi student ni memang susah sikit. Memang busy je. Kadang-kadang takda masa nak rest. Kalau dapat rest pun kejap je lah. Tak dapat nak rest macam mana zaman sekolah dulu. Cerita pasal student life ni banyak cabangnya. Assignment. Presentation. Study. Dan lain lain. 

Assignment tu paling sakit la kot aku rasa? Sebab bak kata student lain, bukan senang nak cari teammate group assignment. Aku mula-mula macam tak berapa endah sangat pasal benda ni. Tapi bila dah masuk sini & dah rasa benda tu sendiri, so aku rasa memang betul la apa diaorang kata. Apa yang aku boleh kata, bukan semua perangai macam tu. Ada je yang boleh bagi cooperation time nak siapkan assignment. And ada jugak yang taknak buat kerja lansung!!!! Yang ni memang rasa macam nak mencarut 3 hari 3 malam!!! Tapi kita kena apa? Kena sabar? Banyaklah kau kena sabar. Kirim salam la dengan sabar aku ni. 

Presentation? Yang ni banyak cabang jugak. Yang kena present sesorang dekat depan & dengan group. Yang present sesorang dekat depan tu tak kisah sangat tapi ketaq lutut wehhhhh. Nak pulak kalau kena speaking haaa kau lagi la ketaqqqqq. Tapi aku okay jelah. Sebab aku pun memang selalu practice speaking. Tu kisah untuk diri sendiri. Kalau yang kisah kita dengar classmate pulak present? Ada la sejenis yang malu-malu kucing nak cakap bila dekat depan. Padahal kalau berborak dia la no 1. Suara mengalahkan Ning Baizura practice vokal. Tapi bila kena present dekat depan suara macam kucing meng-meowmeow dekat tuan dia. Kalau ada sejenis yang macam ni tolonglah berubah. Sebab kita semua dah masuk peringkat lain kan. Bukannya macam zaman sekolah nak kena malu-malu bagai. Yang kes present dengan group pun lebih kurang sama je dengan kes yang malu-malu kucing meow meow tu. Please. Berubah. 

Masuk bab study pulak. Yang ni pun agak teruk jugak lah. Sebab kita kena study sampai lewat malam pun ada gak. Ada yang bangun tengah malam. Aku taknak la cakap apa-apa sebab aku pun dah merasa macam mana strugglenya diri aku ni study sampai penat, pecah kepala otak ni sebab ada test, quiz semua. YA ALLAH tak boleh nak cakap macam mana stress tu. Demi mak & abah aku gigihkan jugak. Sebab yelah, kita mesti la nak tengok parents kita happy dengan kita kan? Susah-susah hantar kita study lepastu takkan kita nak memain je? Parents tu bukan patung ye anak-anak. Sementara diaorang ada ni, aku rasa kita memang patut bahagiakan diaorang dengan kejayaan kita. Ye kan? Betul kan? Insya Allah kita sama-sama usaha la ye? 

Ayuhlah kita bersama-sama usaha ke tangga menuju kejayaan!!! AYUHHHHH